MAArchitects

Preserving a grand dame

Faraday House

Faraday House represented a chance to engage with issues of cultural heritage, adaptive reuse and the subtleties of place while creating a contemporary home. Taking cues from Carlton’s rich immigrant history, with permeable and grape vine-covered, gravity-defying pergolas that dot the suburb, the existing deck was reinstated to engage with the street.

The building, a mid-Victorian pub on a triangular site, had undergone several cycles of reuse. Works included reinstating the main entry, integrating living areas and inserting new openings to enhance the connection to the courtyard. Internal changes were executed so the original plan remained legible, while new exterior openings were expressed as delicate cuts in the solid façade.

The final result is a robust family home for a professional couple and their two children.